میکروتیک یک شرکت تولید کننده روتر می باشد با جستجو عبارت ” whats the mikrotik ” در گوگل به بهترین تعریف برای میکروتیک خواهید رسید. در این جستجو گوگل به نقل از وب سایت gregsowell.com این چنین میکروتیک را تعریف میکند. ” Mikrotik is a rich man’s all in one router at a poor man’s price ” .
اما ارزان بودن میکروتیک نشان از بی کیفیتی و یا کارایی پایین این محصول نبوده و روند رو به رشد این شرکت نشانه ای از اعتماد کاربران به آن می باشد .
خیلی از افراد علاقه زیادی به مقایسه کردن تجهیزات برند های مختلف با هم دارند و در زمینه روتر ها هم همیشه برند های مختلف را با روتر های سیسکو مقایسه میکنند . این مقایسه واقعا عادلانه به نظر نمی آید به عنوان مثال یک روتر رده پایین مانند 2611 از شرکت سیسکو که به صورت پیشفرض دارای 2 پورت اترنت است قیمتی حدود 10 برابر یک روتر رده پایین از میکروتیک با 5 پورت اترنت را دارد . آیا منطقی به نظر میرسد که این دو روتر را با هم مقایسه کنیم ؟
هر چند افراد زیادی هستند که تجهیزات میکروتیک را در رده small office home office) SOHO) قرار میدهند ولی با وجود روتر های قدرتمند سری CCR در سبد محصولات این شرکت نمی توان ورود آن به شبکه های Enterprise را انکار کرد .
جایگاه استفاده از تجهیزات بسیار مهم می باشد و در سال های اخیر میکروتیک جایگاه خود را در شبکه های خانگی و سازمانی پیدا کرده است دیگر برای یک کار کوچک لازم نیست هزینه زیادی پرداخت کنید و یا به علت هزینه های بالای تجهیزات , خود را از سرویس های شبکه محروم کنید . کار با روتر های میکروتیک بسیار ساده است و محیط خشک و کسل کننده CLI دیگر تنها روش کانفیگ روتر نیست .
از آنجایی که روتر های میکروتیک به دلیل قیمت بسیار پایین ( نسبت به روتر های سازنده های دیگر ) و کارایی بسیار بالا این روزها پرکاربردند و در هر سازمانی استفاده می شوند برآن شدیم تا این مجموعه آموزش میکروتیک را برای دوستداران حوزه شبکه آماده کنیم . در این مجموعه آموزش میکروتیک سعی شده تا بصورت ساده و مصور مباحث مطرح شوند تا هر فردی قابلیت استفاده از آن را داشته باشد , در مواقعی که احساس کردیم متن به تنهایی جوابگوی نیاز آموزشی نیست از فیلم های آموزش میکروتیک هم استفاده کرده ایم . توجه داشته باشید در این سری آموزش میکروتیک به مباحث پایه ای شبکه نخواهیم پرداخت پس در صورتی که لازم می بینید مروری بر مباحث +Network داشته باشید .
در قسمت اول آموزش به مقدمات خواهیم پرداخت , خلاصه ای از تاریخچه شرکت میکروتیک را بیان خواهیم کرد سپس توضیحات مختصری درباره دوره های آموزشی میکروتیک خواهیم داد و در ادامه سطوح مختلف لایسنس در میکروتیک را بررسی می کنیم در آخر هم روش روشن کردن روتربرد را آموزش میدهیم .
شرکت میکروتیک در سال 1996 توسط دو دانشجوی MIT در لیتوانی دایر شد . محصول این شرکت در ابتدا سیستم عاملی بر پایه دبیان بود که فقط به قابلیت های روتینگ در آن توجه شده بود این سیستم عامل با نام MIKROTIK Router OS وارد بازار شد . بدین شکل که شما این سیستم عامل را روی یک PC و یا ماشین مجازی نصب کرده و آن را تبدیل به یک روتر می کردید از نکات مثبت این سیستم عامل می توان به نیاز ناچیز به منابع سخت افزاری اشاره کرد به شکلی که شما با یک کامپیوتر Pentium II و 128 مگابایت رم یک روتر توانمند خواهید داشت. از دیگر مزایای آن قیمت بسیار ناچیز لایسنس این سیستم عامل بود که درواقع باعث گسترش استفاده از آن شد ؛ اما کار میکروتیک اینجا به پایان نرسید و در سال 2002 این شرکت تصمیم گرفت تا سخت افزارهای اختصاصی خود را ارائه دهد روتر های سخت افزاری میکروتیک با نام تجاری Router board شناخته می شوند . روتر های وایرلس میکروتیک بسیار شناخته شده و پرکاربردند .
در حال حاضر شرکت میکروتیک بیش از 150 نفر کارمند دارد و درواقع نمونه ارزان قیمت تجهیزات شبکه برندهای مطرح می باشد .
با وجود قیمت بسیار پایین روتر بردهای میکروتیک استفاده از RouterOS روی سخت افزار X86 اگرچه چندان منطقی به نظر نمی آید ولی با این حال پروژه RouterOS با معماری X86 کماکان متوقف نشده و استفاده از آن به صورت ماشین مجازی رایج است .
میکروتیک هم مانند اکثر تولیدکنندگان تجهیزات شبکه مدارکی برای نشان دادن توانایی های افراد در کار با تجهیزات این شرکت دارد . متاسفانه میکروتیک مانند مایکروسافت و سیسکو منبع دقیقی برای آزمون های خود ندارد و آمادگی برای آزمون از طریق کلاس های آموزشی که توسط مدرسین میکروتیک برگزار می گردد انجام می شود , دوره های آموزشی میکروتیک به شرح زیر می باشند .
خوشبختانه امکان شرکت در آزمون رسمی میکروتیک در ایران نیز وجود دارد که با مراجعه به Trainer های رسمی میکروتیک در ایران می توانید در این آزمون که در زمان نگارش این مطلب حدود 100 هزار تومان هزینه دارد شرکت کنید و مدرک رسمی دریافت کنید .
در این سری آموزش های میکروتیک ما به مباحث MTCNA خواهیم پرداخت . توجه داشته باشید که این آموزش کمی فراتر از دوره MTCNA می باشد و قسمت هایی که در این سری مقالات به آن ها پرداخته نمی شود قطعاً به سرفصل های این دوره مربوط نمی شود و باید در دیگر دوره های آموزش میکروتیک به دنبال آنها بود.
پیش نیاز این دوره +Network می باشد . در این دوره آموزش میکروتیک ما به مباحث اولیه شبکه نخواهیم پرداخت و فقط اشاره جزئی به آن ها خواهیم کرد , پس در صورت نیاز حتماً مروری بر این مباحث داشته باشید .
سخت افزارهای میکروتیک به سه دسته تقسیم :
چند نکته درباره سخت افزار های میکروتیک .
میکروتیک دارای 7 سطح لایسنس است که از سطح 0 تا 6 می باشند در زیر جدول مقایسه لایسنس ها را مشاهده می کنید .
چند نکته درباره لایسنس میکروتیک :
میکروتیک ها هیچ کدام دکمه روشن و یا خاموش ندارند و به محض اتصال به منبع برق روشن می شوند . در نظر داشته باشید که درصورتی که میکروتیک را Shutdown کنید برای روشن کردنش باید یک بار منبع تغذیه را از برق جدا و دوباره متصل کنید. نکته ای که باید حتماً مدنظر بگیرید درصورتی که روتر برد شما کارت وایرلس دارد هرگز بدون اتصال آنتن مناسب روتر برد را روشن نکنید (احتمال آسیب رسیدن به کارت وایرلس وجود دارد) البته در کانفیگ پیش فرض میکروتیک ها کارت وایرلس غیرفعال شده است.
در اولین بوت , میکروتیک کانفیگ پیش فرضی دارد که پرکاربردترین قسمت این کانفیگ داشتن IP روی پورت اترنت شماره یک است این IP برابر است با 192.168.88.1 و نام کاربری آن Admin و کلمه عبوری هم ندارد الباقی کانفیگ بستگی به روتر برد متفاوت است در اولین اتصال winbox به روتر برد پیغامی نمایش داده می شود که می توانید تمامی کانفیگ پیش فرض را حذف و یا آن ها را نگه دارید پیشنهاد ما حذف کانفیگ پیش فرض است .
( در مباحث آینده درباره winbox توضیح خواهیم داد )