راهنمای جامع خرید لپ تاپ : سبک، جمع و جور و قابل حمل بودن و در عین حال، قدرت و توانایی اجرای برنامههای مختلف، لپتاپ را به بهترین وسیله برای انجام امور مهم در خانه و بیرون از آن تبدیل کرده است. درست است که این روزها میزان علاقه به تبلتها و اسمارتفونها در حال افزایش است، اما باز هم اکثر افراد میدانند که همه چیز، از تایپ کردن یک مقالۀ علمی تا نگهداری فیلمها و بازی کردن، روی لپتاپ بهتر انجام میپذیرد. با این اوصاف، داشتن اطلاعات برای انتخاب و خرید یک لپتاپ ضروری به نظر میرسد.
برای انتخاب یک لپتاپ، عوامل مختلفی مثل اندازه، ویژگیها، قیمت و غیره وجود دارد که انتخاب یک محصول مناسب را سخت میکند. به همین دلیل باید پیش از هر چیز نیازهای خود را بشناسید. در این مطلب راهنمای جامع خرید لپ تاپ گامهایی برای رسیدن به یک محصول مناسب به شما معرفی میشوند با اسپیدان همراه باشید.
پاسخ به این سؤال چندان آسان نیست، به خصوص اگر با سیستم عاملهای مختلف آشنایی نداشته باشید. در ادامه با بعضی برتریها و نقاط ضعف هر پلتفرم آشنا خواهیم شد.
اکثر لپتاپها با یکی از سه سیستم عامل ویندوز، Chrome OS یا Mac OS X (مخصوص مکبوکها) در دسترس هستند. انتخاب یکی از این موارد یک تصمیم شخصی است اما بد نیست با هر کدام از این گزینهها آشنایی مختصری داشته باشید.
ویندوز به عنوان پر استفادهترین و محبوبترین سیستم عامل دنیا، حضوری بسیار پررنگتری نسبت به رقبا در بازار دارد. لپتاپهای ویندوزی از قیمتهای زیر ۱۵۰ دلار تا چند هزار دلار و با ویژگیهای گسترده از صفحه لمسی و اسکنر اثر انگشت گرفته تا امکانات گرافیکی ویژه در بازار یافت میشوند. جدیدترین نسخۀ سیستم عامل مایکروسافت، یعنی ویندوز ۱۰، از بهبودهای بسیاری نسبت به ویندوز ۷ و ۸ از جمله توانایی بالا در سوییچ کردن بین حالتهای تبلت و دسکتاپ، منوی استارت بازسازی شده به همراه کاشیهای زنده و دستیار دیجیتال قدرتمند کورتانا بهره میبرد. از زمان معرفی این سیستم عامل در حدود دو سال پیش، ویندوز ۱۰ تکامل خوبی یافته و ویژگیهای آن با هر به روز رسانی، افزایش پیدا کرده است.
تمام مکبوکهای جدید شرکت اپل، بر مبنای آخرین نسخه از سیستم عامل این شرکت یعنی macOS Sierra عرضه میشوند. در مجموع، سیستم عامل مک نیز عملکردهایی مانند ویندوز را البته با ظاهر و روش متفاوت ارائه میدهد. برای مثال، در این سیستم عامل به جای منوی استارت و نوار وظیفۀ ویندوز، داک اپلیکیشنها در پایین صفحه وجود دارد و دستیار اختصاصی اپل به نام سیری، جایگزین دستیار دیجیتال کورتاناست. امکانات دیگری مثل پرداختهای الکترونیک به کمک Apple Pay و آنلاک کردن لپتاپ توسط Apple Watch نیز در این سیستم عامل وجود دارند. اما به هر حال این سیستم عامل مک برای صفحات لمسی طراحی نشده زیرا اساساً هیچ مکبوکی با صفحه لمسی تولید نشده است.
سیستم عاملی که روی «کرومبوک»هایی مثل کرومبوک ۱۰۰S لنوو یافت میشود، محصول ساده، امن و البته محدود شرکت گوگل است. رابط کاربری با منوی اپلیکیشنها، یک دسکتاپ و امکان کشیدن پنجرهها به نقاط مختلف بسیار شبیه به ویندوز اما اپلیکیشن اصلی آن، مرورگر کروم است. نکتۀ منفی در مورد بسیاری از اپلیکیشنهای تحت وب این سیستم عامل این است که هنگام آفلاین بودن به خوبی عمل نمیکنند.
به هر حال، اگر نیاز شما به لپتاپ، وبگردی، چک کردن ایمیل، چت کردن و فعالیتهای دیگر در شبکههای اجتماعی و مثل اینها باشد، کرومبوک انتخاب ارزانقیمتی خواهد بود که با قابلیت حمل بالا و طول عمر بالای باتری، میتواند شما را به خوبی راضی نگه دارد. ضمن اینکه گوگل به تدریج پشتیبانی از اپلیکیشنهای اندرویدی را نیز به سیستم عامل کروم اضافه میکند.
این روزها بسیاری از لپتاپها در حال قرار گرفتن در بخش دستگاههای دوگانه یا ۲در۱ هستند، به این معنا که میتوانند بین یک لپتاپ سنتی، حالت تبلت و بعضی حالتهای بین این دو تغییر شکل دهند. دوگانهها عموماً در دو حالت کلی تولید میشوند: جداشدنیها که نمایشگر آنها به کلی از کیبورد جدا میشود و لپتاپهای انعطافپذیر که با استفاده از لولا، میتوان صفحه نمایش آنها را ۳۶۰ درجه چرخاند و تبدیل به یک تبلت البته با ضخامت بالا میشود. بسیاری از این دستگاهها، بهتر از تبلتها یا لپتاپهای چندمنظوره هستند اما به هر حال اگر نیازی به تبدیل لپتاپ به تبلت نمیبینید، میتوانید با تهیۀ یک لپتاپ سنتی، کارایی بالاتری نسبت به قیمت دریافت کنید.
اگر یک مدل ۲در۱ را انتخاب کردید، توجه داشته باشید که محصولات قابل انعطاف معمولاً عمر باتری بهتری نسبت به برادران جداشدنی خود دارند.
پیش از اینکه به سراغ مشخصات یا قیمت بروید، باید میزان سهولت جابجایی مورد نیاز خود را مشخص کنید. لپتاپها را میتوان از نظر اندازه نمایشگر، به دستههای زیر تقسیم کرد:
بهترین و بالاترین مشخصات سختافزاری دنیا هم در صورتی که لپتاپ مورد نظر شما از نظر ارگونومیک مناسب نباشد، به کار نخواهند آمد. اگر قصد دارید مدت زمان زیادی را با لپتاپ خود سپری کنید، بهتر است کیبورد دستگاهی که تهیه میکنید از نظر بازخورد لمسی، میزان پایین رفتن کلیدها هنگام فشار دادن و فاصلۀ کافی بین کلیدها استاندارد باشد.
به دنبال دستگاهی بگردید که تاچپد آن دقیق و دارای پاسخ به فرمانهای چند لمسی مانند زوم کردن با دو انگشت باشد. اگر یک لپتاپ اداری خریداری میکنید، حضور pointing stick (قطعۀ قرمز رنگ بین حروف G و H کیبورد) نیز میتواند امتیاز مثبتی باشد زیرا با کمک آن، بدون برداشتن انگشت از روی کیبورد میتوانید در صفحه حرکت کنید.
قطعات مختلف لپتاپها مثل پردازنده، هارد، رم و چیپ گرافیکی میتوانند هر کس حتی افراد نسبتاً متخصص را نیز گیج کند، بنابراین اگر جدول مشخصات دستگاه برایتان چندان قابل فهم نیست، ناامید نشوید. قطعات اصلی که باید به آنها توجه کنید موارد زیر هستند.
مغز کامپیوتر شماست و تأثیر زیادی روی کارایی خواهد داشت اما بسته به کاری که انجام میدهید، ممکن است حتی ارزانترین مدل نیز برای شما کافی باشد. بعضی انواع مهم آن در ادامه ذکر شدهاند.
بعضی از لپتاپهای زیر ۲۵۰ دلار با تنها دو گیگابایت رم عرضه میشوند اما بهتر است حتی برای خرید یک سیستم ارزانقیمت، حداقل ۴ گیگابایت رم را در نظر داشته باشید. اگر بودجۀ بیشتری دارید، ۸ گیگابایت نیز پیشنهاد میشود اما برای اکثر کاربران، ۱۶ گیگابایت یا بیش از آن، افراط است.
کارایی درایو ذخیرهسازی، میتواند حتی از پردازنده نیز مهمتر باشد. اگر میتوانید در فضا صرفهجویی کنید و نیاز به حافظۀ زیادی ندارید، لپتاپی با حافظۀ SSD به جای هارد دیسک تهیه کنید زیرا خواهید دید که با همین تغییر، لپتاپ شما حتی تا سه برابر سریعتر از گذشته خواهد بود. بین مدلهای مختلف SSD، انواع جدیدتر با عنوان PCIe x4 یا NVME تا سه برابر هارد درایوهای ساتای سنتی عمل میکنند. در لپتاپهای زیر ۲۵۰ دلار از حافظۀ eMMC استفاده شده که از نظر فنی SSD هستند اما سرعت آنها چندان از یک هارد درایو مکانیکی بالاتر نیست.
هرچه تعداد پیکسلهای صفحه نمایش بیشتر باشد، محتوای بیشتری را میتوان روی آن جای داد و تصویر واضحتر به نظر میرسد. بسیاری از لپتاپهای ارزانقیمت و متوسط از رزولوشن ۱۳۶۶×۷۶۸ استفاده میکنند اما اگر توان صرف مبلغ بالاتر داشته باشید، اختلاف قیمت یک پنل ۱۹۲۰×۱۰۸۰ یا همان فول اچدی یا ۱۰۸۰p ارزشش را دارد. بعضی مدلهای گرانقیمتتر نیز از رزولوشنهایی مثل ۲۵۶۰×۱۶۰۰ یا ۳۲۰۰×۱۸۰۰ یا حتی ۳۸۴۰×۲۱۶۰ استفاده میکنند که البته تصویر در آنها واضحتر دیده میشود اما مصرف انرژی آنها بیشتر است و عمر باتری را کاهش میدهند.
صفحه لمسی: اگر به دنبال خرید یک لپتاپ سنتی معمولی هستید، صفحه لمسی سود چندانی به شما نمیرساند و حضورش ۱ تا ۳ ساعت عمر باتری را نیز کمتر میکند اما اگر یک ۲در۱ انتخاب شما باشد، صفحات لمسی ضروری خواهند بود.
اگر اهل بازی کردن، کارهای سه بعدی یا انجام کار روی ویدئوهای با رزولوشن بالا نیستید، یک چیپ گرافیکی مجتمع شده (که از حافظۀ سیستم استفادۀ اشتراکی میکند) برای شما کافیست. اما اگر یکی از کارهای بالا را انجام میدهید، نیاز به یک پردازندۀ گرافیکی جداگانه AMD یا Nvidia خواهید داشت. مانند CPU، در مورد گرافیک نیز مدلهای متنوعی از چیپهای رده پایین تا مدلهای حرفهای و گران قیمت وجود دارد.
با همهگیر شدن اینترنت پرسرعت و قرار گرفتن محتوای مختلف در فضای آن، به نظر میرسد دنیا به سمت حذف درایوهای نوری از لپتاپها پیش میرود و در بسیاری از مدلهای جدید، خبری از این درایو نیست. البته در صورت نیاز به درایو دیویدی و عدم حضور آن روی لپتاپ، میتوانید یک درایو اکسترنال با حدود ۲۰ دلار قیمت تهیه کنید.
اگر یک لپتاپ بزرگ و سنگین خریداری میکنید و قرار است از آن همیشه روی میز و نزدیک به پریز برق استفاده کنید، نگرانی خاصی در مورد باتری نخواهید داشت اما اگر قصد جابجایی با لپتاپ و استفاده از آن حتی در نقاط مختلف منزل را دارید، باید به ظرفیت و عمر باتری توجه کنید. در این صورت حداقل باید انتظار ۶ ساعت کار مداوم با لپتاپ را داشته باشید، البته هرچه این میزان بیشتر باشد مسلماً بهتر خواهد بود. اما برای تشخیص عمر باتری لپتاپ به مشخصات اعلام شده توسط تولیدکننده اعتماد نکنید، بررسی نتایج دارندگان آن مدل یا مطالعۀ نقد و بررسیهای مختلف در این زمینه بهتر جواب میدهد.
این روزها با کمتر از ۲۰۰ دلار هم میتوان یک لپتاپ قابل استفاده تهیه کرد اما هرچه بودجۀ شما بیشتر باشد، سیستمی با کیفیت ساخت بالاتر، کارایی بیشتر و نمایشگر بهتری دریافت خواهید کرد. در این بخش پیشنهاداتی برای محدودۀ قیمتی مختلف به شما ارائه میکنیم.
۱۵۰ تا ۲۵۰ دلار: ارزانترین لپتاپهای موجود کرومبوکها هستند که از سیستم عامل مرورگر محور شرکت گوگل استفاده میکنند. سیستمهای ویندوزی رده پایینتری نیز با حافظۀ پایین و پردازندۀ ضعیفتر مانند HP Stream 11 و Lenovo Ideapad 100S در دسترس هستند که به عنوان یک ابزار دم دستی یا برای استفادۀ کودکان مناسب هستند.
۳۵۰ تا ۶۰۰ دلار: برای این قیمتها میتوانید لپتاپی با پردازندۀ کور آی۵ اینتل یا AMD A8 به همراه ۴ تا ۸ گیگابایت رم و ۵۰۰ گیگابایت هارد تهیه کنید که مشخصات خوبی هستند. اما به هر حال در این قیمتها اکثر مدلها فاقد SSD، نمایشگر فول اچدی یا طول عمر باتری بالا هستند. البته چند استثناء ماند Asus VivoBook E403Sa و Lenovo ThinkPad 13 نیز وجود دارند.
۶۰۰ تا ۹۰۰ دلار: هرچه از ۶۰۰ دلار بالاتر میروید، مدلهای حرفهایتر با طراحیهای جذابتر مانند بدنۀ فلزی بیشتر دیده میشوند. در این قیمتها تولیدکنندگان ویژگیهایی مانند رزولوشن بالاتر و اضافه کردن SSD را به شما ارائه میکنند.
بیش از ۹۰۰ دلار: در این محدوده باید انتظار لپتاپهای قدرتمندتر و قابل حملتر داشته باشید. مدلهای بسیار سبک و با باتری قدرتمندی مانند Apple MacBook و Dell XPS 13 جزو انتخابهای این محدوده هستند که بالای ۱۰۰۰ دلار قیمت دارند (البته محصول Dell را در صورت عدم نیاز به صفحه لمسی میتوان با قیمتهای پایینتر نیز تهیه کرد). سیستمهای حرفهای بازی یا ورکاستیکشنها نیز مبالغ بالاتر مانند ۱۵۰۰ دلار یا حتی ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ دلار قیمتگذاری میشوند.
انتخاب برند نیز میتواند در خرید لپتاپ شما تأثیر زیادی داشته باشد. انتخاب یک برند معتبر و مسئولیتپذیر از حیث پشتیبانی و گارانتی ارزش فراوانی دارد. البته در کشور ما در غیاب نمایندگان مستقیم و رسمی تولیدکنندهها، بیش از خود برند، در این زمینه باید به شرکت واردکننده و گارانتیکنندۀ آن توجه کرد. علاوه بر بحث پشتیبانی، کیفیت ساخت دستگاهها در برندهای مختلف متفاوت است و باید آن را در نظر گرفت. بررسی و مطالعۀ گزارشهایی که سایتهای مختلف از وضعیت برندهای تولیدکننده به طور سالانه منتشر میکنند میتواند راهگشای انتخاب شما باشد.